tisdag 3 april 2007

Sukralos


Sötningsmedlet Sukralos är något livsmedelstillverkarna stolt gör reklam för. Coca-Cola bytte nyligen ut aspartam i sina sin lightcola till just sukralos. Tinnitussan tjuvlyssnade på två unga tjejer som ville vara nyttiga och köpte light-cola.

Undrar om de tjejerna och alla andra light-fanatiker i fortsättningen vill vandra den sk nyttiga lightvägen i sitt liv efter att fått vetskapen om nedan text?

Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap på Chalmers skriver i ett brev till dåvarande regeringen. Utdrag ur texten:

Naturfrämmande klororganiskt ämne: Sukralos framställs genom selektiv klorering av vanligt socker, sackaros. Från ett i högsta grad naturligt ämne får man ett helt naturfrämmande ämne som har tre OH-grupper utbytta mot kloratomer. Avveckling av olika typer av klororganiska ämnen har under flera decennier prioriterats särskilt högt i arbetet för en giftfri miljö. Exempel på ökända sådana ämnen och ämnesgrupper är DDT, PCB, dioxiner, klorfenoler, fenoxisyror, freoner och klorerade lösningsmedel.

Miljöeffekter: Det mesta av intaget av sukralos går kemiskt oförändrat genom matspjälkningskanalen och via toaletter och avlopp till reningsverken. I dessa bryts sukralos delvis ned med risk för bildning av nya klorinnehållande ämnen som hamnar i recipienter och slam. Detta kontrasterar bjärt mot kommunernas och reningsverkens mångåriga arbete för att få kontroll över spridningen av klororganiska miljögifter.

Hälsorisker: Kloratomerna gör sukralos mer lipofilt än socker vilket vanligen medför en ökad anrikning i levande organismer. Utsöndring med urin visar att en del sukralos tas upp till blodet och sprids i kroppen. Kloratomerna gör ämnet alkylerande, dvs reaktivt gentemot viktiga biologiska molekyler. Alkylerande ämnen är ofta allergena och genotoxiska.

Sötsug: Sötningsmedel som sukralos bidrar till att hålla många konsumenters smakpreferenser kvar på en starkt söt nivå. Detta kan medföra högt intag av andra söta livsmedel. Det är alltså inte alls säkert att sukralos bidrar till att minska det totala sockerintaget. Trots detta har sukralos godkänts i länder med epidemisk fetma och diabetes. Tillsatt mängd av sukralos behöver ännu inte ens deklareras vilket innebär att sötheten kan ökas utan kontroll.

__________________________________________________________________________________
Artikeln i DN

Artikel i Aftonbladet

Andra bloggare skriver om ämnet

Kost och hälsa - Johanna

Motionsguiden - Filip

6 kommentarer:

Anonym sa...

Usch vilket läskigt ämne. Röda color gäller- helt klart!

Bra info!

Järnladyn sa...

När de äntligen ersätter det cancerframkallande aspartamet blir det med ett miljögift?!

Jag köper aldrig s.k. light-produkter, varken till mig själv eller barnen. Bättre då att dricka mineralvatten!

Jessica sa...

Man kommer nog, med tanke på hur mycket konserveringsmedel, kemiskt framställda ämnen och annan skit man dagligen stoppar i sig, att se ut likandan i kistan efter 10 år som när man blev nedgrävd.

Här i huset finns det inte heller lightprodukter. Helst av allt skulle jag vilja äta enbart egenproducerat. Fast med mina gröna fingrar skulle vi väl då svältdöden dö istället.

Filip Lam sa...

detta var mycket intressant...får ta och länka detta till min egen blogg. http://motionsguiden.blogspot.com :-)

Anonym sa...

Det ska va den vanliga Colan... Helst den gamla varianten med riktigt kokain i. F ö har jag dissat alla lightprodukter. Men så är jag rätt fet också...

/Deer Hunter

Anonym sa...

Nya colan. Nu har Coca Cola kommit med en ny sort som heter zero. Där har man gått tillbaka till gamla hederliga Aspartam/Acesulfam .
Den smakade i alla fall bättre än den äckliga lightcolan med sukralos.